Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


December 2006


Intro:
5 år med Brian Mikkelsen


Brian Mikkelsen er nu den, der har været kulturminister længst tid i træk. En rekord de færreste havde forestillet sig, da han trådte til til med voldsomme opgør og hårde nedskæringer. Søndag Aften gør status efter fem turbulente år.

På Kulturministeriets hjemmeside er der en tankevækkende oversigt over hidtidige kulturministres resultater. To af de ministre, der hyppigt nævnes, når kulturministre skal kanoniseres, Julius Bomholdt og K. Helveg Petersen er hver noteret for 5 resultater.

Men det var også før internettets tid og før ministrenes egne embedsmænd begyndte at skrive samtidshistorie for deres ministre. Allerede Brian Mikkelsens forgænger, Elsebeth Gerner Nielsen, er noteret for en alenlang resultatliste på hele 76 punkter. Blandt resultaterne opregnes eksempelvis Teaterlovsbetænkningen fra 1999. Den førte som bekendt til præcis 0 ændringer.

Brian Mikkelsens egen resultatliste er da også ganske omfattende. Alene for folketingsåret 2005/2006 opregnes 31 såkaldte resultater. Blandt disse nævnes eksempelvis
Skrive- og tegnekonkurrence for Børn
Med H. C. Andersens eventyr om Klods Hans som inspiration lanceres i begyndelsen af 2006 en landsdækkende skrive - og tegnekonkurrence for børn med Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary som protektor.
...se det er da et konkret politisk resultat der er til at tage og føle på. Rendyrket konservativ kulturpolitik: kreativitet under kongehusets sejl.

Brian Mikkelsens første 5 år som minister har ofte været hektiske. Han har startet hidsige mediedebatter. Han har fået offentlige tæsk som få. Han skiller vandene og er en af de få ministre, som alle har en mening om.

Naturligvis er det en forudsætning for at sidde længe, at Brian Mikkelsen er med i en af de længst levende og mest stabile regeringer siden Kulturministeriet blev oprettet i 1961. Men andre af VK-regeringens ministre er kommet i søgang og er faldet over rælingen. Brian Mikkelsen har mange gange bevæget sig mod kanten og udfordret mod- og medspillere. Og han har haft et antal sager, hvor planken blot stod og ventede på at han ville hoppe ud: den første nedskæringsbølge, Rigsarkivet, omstruktureringer, salget af TV-2 for ikke at glemme hans debatindsats udenfor ministerområdet, hvoriblandt en lygtepæl nok bragte ham i de mest alvorlige gyngninger.

Brian Mikkelsen er den eneste kulturminister, der har stået fadder til 6 finanslove i træk. Da fleste kulturpolitiske love er blevet ændret gennem de sidste 5 år. I nogle tilfælde beskedne justeringer, i andre tilfælde væsentlige ændringer.

Søndag Aften giver denne gang et tilbageblik på disse 5 år. Resultater, successer og mindre succesfulde initiativer. Og så har vi samlet det bedste af det bedste af citater fra og om Brian Mikkelsen.

God fornøjelse:-)

Læs også:
Løfterne holdt - næsten
5 succeser
5 knapt så store successer
Teaterpolitik på zig-zag kurs
Sagt af Brian Mikkelsen
Sagt om Brian Mikkelsen

Søndag Aften 12/2006

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.